Kak Ogy Bakal Anjurkan Street Theater SENI… ITU RUPANYA

Baru-baru ini, Budiey sempat meninjau sesi pembelajaran di Kelas Lakonan dan Pengacaraan yang dianjurkan oleh Fauziah Ahmad Daud atau selesa dipanggil Kak Ogy. Siapa yang tak kenal dengan Kak Ogy, seorang pelakon berkaliber dan pengacara yang cukup berpengalaman ini. Dengarnya, Kak Ogy sekarang ini, aktif dan sibuk menjadi mentor dan mengajar di Ogy Centrestage & Academy selain menjadi pengacara program HURU HARA untuk saluran HyppTV.

Terkenal dengan kritikannya yang pedas dan pendirian yang cukup pedas, Oleh kerana pengalaman yang luas dalam dunia seni, Kak Ogy pernah dijemput untuk menjadi juri serta tenaga pengajar di beberapa program realiti TV.

Terbaru, Kak Ogy sekarang ini sibuk untuk mengadakan Street Theater atau Teater Jalanan di Courtyard Concourse, The Curve, Mutiara Damansara. Teater ini berjudul SENI… ITU RUPANYA. Acara ini akan berlangsung selama dua hari berturut-turut dan mengumpulkan pencinta seni teater di satu lokasi.

Budiey difahamkan, Kak Ogy telah pun buat sesi ujibakat mencari pelakon baru-baru ini dan kita tengoklah nanti pelancaran acara ini nanti ya.

Teater ini memerlukan pelakonnya berlakon, menari dan menyanyi dalam masa yang sama. Macam-macam cerita tentang seni dan perkara berbangkit yang menyentuh dunia anak seni akan ditonjolkan oleh teater ini dan akan menyentuh isu semasa.

Untuk pengetahuan semua, sebelum ini Kak Ogy pernah terlibat menjadi pelakon Street Theater pada tahun 1990 di bawah arahan pengarah terkenal Allahyarham Datuk Syed Alwi di hadapan Pertama Kompleks. Kak Ogy masih ingat lagi keseronokan terlibat dengan teater ini.

Jadi, Kak Ogy mahu mengangkat semula naskah teater ini dan seterusnya menjadi perintis semula teater sebegini. Ianya satu latihan yang memberikan pengalaman baru kepada pelakon kerana mereka terpaksa menghadapi orang ramai yang lalu lalang di situ.

Bayangkan pelakon terpaksa berhadapan dengan orang ramai yang macam-macam karakter dengan begitu dekat dan pelakon perlu ‘block’ dan fokus minda berkali ganda berbanding berlakon dalam teater biasa.

Street Theater sangat berbeza dengan teater yang biasa kita layan di Istana Budaya dan mana-mana pentas. Kak Ogy ada bercerita tentang pengalamannya berlakon dalam teater ini.

Pelbagai aktiviti diadakan sempena dengan acara ini. Selain Street Theater, acara ini juga dimeriahkan dengan kehadiran selebriti lain di 10 booth yang menjual barangan dan produk dari selebriti terkenal. Ada pertandingan solekan artis, ada Pencarian JEJAKA IDAMAN MALAYSIA, ada juga casting call dan macam-macam lagi.

Budiey rasa sangat teruja untuk menantikan acara ini. Nantikan kemaskini lanjut tentang Street Theater ini. Sama-sama nanti kita meriahkan ya!

Speaker - Fauziah Dato' Ahmad Daud (Lakonan)

Komen via Facebook

Komen

Fakta Yang Mungkin Korang Tak Tahu Tentang OLABOLA THE MUSICAL

Dua skrin LED gergasi menjadi pengapit pentas yang 80% diolah menjadi padang bola. Lakonan yang mantap bersama skrip digubah kepada lagu-lagu hip-hop diselarikan dengan rentak tari yang cukup energetik menjadikan pementasan ini berjaya mengangkat naskah filem kepada sebuah teater muzikal. Tahniah buat seluruh pasukan produksi yang menjayakan pementasan ini yang dikatakan bertuah menjadi antara yang pertama diberi keistimewaan buat persembahan selepas Istana Budaya dibaik pulih. Jangan lupa beli tiket dan tontonlah di Istana Budaya dengan hati yang terbuka. Pementasan OLA BOLA THE MUSICAL bermula pada 8 Februari 2018.

Tiara Jacquelina (Director) and the leading cast of OlaBola The Musical

MALAM PERTAMA PEMENTASAN OLABOLA THE MUSICAL YANG LUAR BIASA DI ISTANA BUDAYA

Enfiniti, syarikat produksi hiburan terkemuka yang memenangi anugerah di Malaysia, mempersembahkan pementasan pertama OlaBola The Musical yang dinanti-nantikan di dalam persembahan perdana di Istana Budaya yang baharu diubah suai pada Rabu lalu. Teater muzikal itu terbuka kepada orang ramai bermula Khamis, 8 Februari dan berlangsung sehingga 11 Mac 2018.

Tiara Jacquelina and the leading cast

OlaBola The Musical menjejak kisah “Tauke” Chow Kwok Keong iaitu Kapten pasukan yang bertekad untuk menerajui pasukan Harimau Malaya ke mercu Olimpik, dan sahabat baiknya, Rahman yang sangat peramah dan bercita-cita menjadi pengulas sukan. Muzikal ini juga memaparkan penjaga gol pasukan Muthu, bintang penyerang Ali dan barisan anggota pasukan lain yang pelbagai ragam, dengan audiens mengamati kisah impian pasukan muda ini dan cabaran yang mereka tempuh di dalam kejohanan Olimpik, di mana ketika itu negara yakin mampu mencapai impian besar.

Dipersembahkan semula di atas pentas oleh Tiara Jacquelina, menerusi lirik yang menusuk jiwa, koreografi yang menawan dan lakonan mantap, muzikal ini bermula dengan pemaparan individu pasukan Harimau Malaya yang terus berlatih dengan gigih walaupun gagal melayakkan diri ke Olimpik 1976 tetapi penceritaan perlahan-lahan mendedahkan cabaran yang setiap watak utamanya harus hadapi, daripada kapten pasukan, Chow Kwok Keong yang terpaksa membuat pilihan antara cintanya terhadap bola sepak dengan menyediakan nafkah untuk keluarganya. Manakala bintang penyerang, Ahmad Ali secara mendadak menerima saingan dengan pengenalan penyerang kedua dalam pasukan. Dan dilema penjaga gol, Muthu yang bapanya sangat menentang anaknya bermain bola sepak dan mahu dia membantu keluarga. Ketegangan memuncak dalam setiap babak dan menyaksikan pasukan berpecah-belah dan tidak bersemangat. Namun, pasukan ini secara perlahan-lahan menginsafi kepentingan peranan setiap pemain dan menyedari pasukan itu berpeluang mencapai impian sama jika bersatu padu.

Coach Harry Mountain and the Harimau Malaya team

CIMB DENGAN BANGGANYA MEMPERSEMBAHKAN OLABOLA THE MUSICAL

Mohamed Adam Wee Abdullah, Ketua Pegawai Pemasaran Kumpulan CIMB berkata, “CIMB dengan sukacitanya menjadi penaja persembahan bagi OlaBola The Musical dan kami sangat teruja ia kini dipersembahkan secara langsung di atas pentas. Sebagai bank peneraju universal ASEAN, kepelbagaian dan penyertaan adalah sebahagian daripada nilai teras CIMB, berperanan sebagai prinsip panduan di dalam operasi perniagaan kami, dasar-dasar manusia dan inisiatif CSR. Kami juga mengalu-alukan mesej penyepaduan OlaBola kepada rakyat Malaysia, terutama belia-belia kita untuk melihat melangkaui bangsa, agama, usia atau jantina, dan menerima kepelbagaian sebagai kekuatan kolektif Malaysia. Kami berharap rakyat Malaysia akan mendapat inspirasi daripada musikal ini dan menyerap nilai-nilai yang disampaikan menerusi OlaBola”.

Altimet as Sergeant Ahmad

PASUKAN IMPIAN OLABOLA THE MUSICAL

Semangat esprit de corps barisan pelakon OlaBola The Musical diterjemahkan di dalam persembahan seumur hidup, menganjak audiens dari kerusi mereka di Istana Budaya ke dalam Stadium Merdeka pada 1980. Barisan pelakon berbakat telah bekerja bersungguh-sungguh sejak sembilan bulan lalu untuk memantapkan lakonan, nyanyian dan koreografi mereka di dalam mempersembahkan watak-watak lakonan mereka.

Barisan pelakon bintang termasuk Iedil Putra sebagai Rahman, Stephen Rahman-Hughes sebagai Coach Harry Mountain, Altimet sebagai Sergeant Ahmad, Melissa Ong sebagai Chow Mei Ling dan Douglas Lim sebagai Mr. Wong (pemilik Kopitiam). Watak utama Harimau Malaya merupakan pelakon teater terkenal, Brian Chan sebagai “Tauke” Chow Kwok Keong, Abimanyu Masilamani sebagai Muthu dan Kai Chalmers sebagai Eric, dan juga Luqman Hafidz dan Lim Jian Wen yang kembali memainkan watak mereka dari filem, masing-masingnya sebagai Ali dan Ah Cai .

Barisan pelakon turut menampilkan Emma Tosh, Fiza Thomas dan Nasz Sally serta krew “street dance” yang memenangi anugerah Giller Battle Crew terdiri daripada tiga adik-beradik B-boy dari Sabah – Khenobu, Weskarnain dan “Juicy” Mohd Yasin – dan penari hip-hop terkenal Budak Joget, dipimpin oleh Penolong Koreografer OlaBola The Musical, Fuzz Wayne.

Brian Chan as Chow Kwok Keong

KEBANGGAAN DAN KEBAHAGIAAN BAGI TIARA JACQUELINA

Tiara Jacquelina, aktres yang memenangi anugerah, produser dan “Chief Dream-Maker” Enfiniti Group dan Pengarah OlaBola The Musical berkata, “Saya memiliki skuad terdiri daripada bakat kreatif paling berdedikasi di negara ini bersama saya, menyokong saya dalam keseluruhan proses bermula dari penyediaan konsep hingga pengolahan skrip dan pementasan dan juga kepada meneliti butiran-butiran untuk saya bagi memastikan OlaBola akan menjadi pengalaman muzikal yang tidak akan dilupakan oleh rakyat Malaysia. Saya bersama pasukan saya telah menempuh perjalanan yang dipenuhi dengan keringat, ranjau dan air mata sejak tahun lalu untuk mempersembahkan sebuah pementasan yang kami harap dapat diserapi oleh semua rakyat Malaysia dan mencetus inspirasi kepada mereka. Selepas malam ini, saya berharap kami mampu melonjakkan rasa bangga dan perpaduan dan paling penting, mengajak audiens supaya “believe again” pada diri mereka sendiri, negara ini dan di dalam apa sahaja yang kita secara kolektif mampu capai bersama.

Iedil Putra as Rahman and Brian chan as _Tauke_ Chow Kwok Keong

SEBUAH REMIX HIP HOP, BOLA SEPAK DAN TEATER

OlaBola The Musical adalah muzikal rap dan hip-hop pertama Malaysia yang memberikannya irama yang benar-benar segar dan membezakannya daripada produksi Malaysia yang lain. Di bawah arahan muzik Saiful Ridzuan a.k.a. Duan dari Seven Collared T-Shirt dan kolaborasi pertama kali antara rapper-penulis lirik Altimet dan, komposer dan penulis lirik Mia Palencia, pengkisahan OlaBola The Musical menerima suntikan hip hop, rock dan irama new age yang pasti disukai belia Malaysia hari ini. Muzik dan lirik ditetapkan untuk menepati setiap babak ketika ia berubah dari irama melodi pemerkasaan kepada pertempuran rap tegang dalam babak pertengkaran.

“Saya amat menyukai filem Ola Bola. Saya menontonnya dua kali dan memujinya semasa kali pertama menontonnya. Apabila Tiara menghubungi untuk memberikan peluang ini, saya terus menerimanya tanpa ragu-ragu. Ringkasnya, tiada lagi produksi negara ini mengetengahkan muzik rap dan hip hop seperti OlaBola The Musical. Ia telah memberi pengalaman yang cukup berharga untuk mendengar dan menonton lirik-lirik yang dipersembahkan secara langsung oleh kumpulan individu yang berbakat bagi menceritakan kisah ikonik ini. Kami berharap negara ini menyukai muzikal ini sebagaimana saya seronok menjadi sebahagian daripadanya,’’ kata legenda rap tempatan dan penulis lirik rap OlaBola The Musizal, Altimet.

Pementasan muzikal ini memerlukan koreografi yang kompleks daripada irama melodi kepada babak perlawanan bola sepak dan tiada siapa yang lebih arif membawa bahasa tarian dan pergerakan menjadi hidup berbanding koreografer yang memenangi pelbagai anugerah dan pelakon West End, Stephen Rahman-Hughes sebagai Koreografer Pergerakan Khas.

“Setelah bekerja dengan Tiara dan pasukan Enfiniti sebelum ini, saya tahu sejauh mana usaha dan kemahiran dicurahkan ke dalam setiap produksi mereka, jadi ia sentiasa menjadi kebanggaan untuk bekerja dengan mereka. Ia merupakan cabaran untuk memikirkan bagaimana kami hendak mencipta semula perlawanan bola sepak di atas pentas sehingga kami menyedari pergerakan slow-motion digabungkan dengan koreografi hip-hop sebagai penyelesaiannya. Sama seperti peranan saya sebagai Coach Harry, ia adalah tugas saya untuk mengajar barisan pelakon teknik dan kaedah yang betul. Saya sangat-sangat berbangga ia berjaya dilakukan dan kami pasti audiens akan terpesona dengan persembahan mantap ini,’’ kata Stephen Rahman-Hughes.

OlaBola The Musical_s cutting-edge visual effects

OlaBola The Musical juga memaparkan persembahan koreografi mengagumkan oleh Giller Battle Crew (juara 8TV Showdown 2012) dan kru tarian hip-hop yang memenangi anugerah antarabangsa, Budak Joget.

“Hip-hop telah menjadi cara kehidupan bagi saya dan untuk diberi peluang menjadi sebahagian daripada OlaBola The Musical adalah satu penghormatan. Ia adalah sesuatu yang begitu istimewa untuk berkolaborasi dengan Koreografer Adzwa, Pengarah Pergerakan dan menyasikan bakat paling kreatif di Malaysia membawa koreografi kami menjadi hidup. Keseluruhan pengalaman telah benar-benar memberi makna daripada melatih rakan-rakan pelakon dalam koreografi hip hop saya kepada mempelajari kemahiran berlakon dan bernyanyi,’’ kata Pembantu Koreografer, Muhammad Fazrin aka Fuzz Wayne.

Victorious Harimau Malaya

TEKNOLOGI MEMAINKAN PERANAN UTAMA

Dengan bantuan peneraju penyedia rangkaian data Malaysia, Celcom Axiata sebagai rakan digital rasmi OlaBola The Musicall, Enfiniti dapat mengguna pakai teknologi digital terkini bagi mewujudkan pengalaman benar-benar memukau.

Azwan Khan Osman Khan, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, Operasi Perniagaan Celcom Axiata Berhad berkata, “Kami berbangga menjadi rakan digital rasmi untuk pementasi OlaBola The Musical yang dinanti-nantikan ini. Kisah di dalam pementasan ini menggambarkan negara kita dan secara tepat menampilkan kesungguhan, keazaman dan kepelbagaian kita dalam usaha mencapai matlamat bersama. Di dalam wawasan kami menjadi jenama telekomunikasi peneraju di Malaysia, kami menyifatkan teknologi sebagai komponen utama perniagaan kami, dan kami mengiktiraf kepentingan memacu pendigitalan di dalam perkongsian dan inisiatif kami untuk Celcom dan Malaysia. Ia adalah sesuatu yang luar biasa menyaksikan syarikat hiburan terkemuka seperti Enfiniti yang tahu mengenai manfaat menggunakan teknologi canggih untuk memberikan pengalaman lebih emersif bagi audiens teater. Kami teruja menjadi sebahagian daripada kisah inspirasi Malaysia dan yakin negara akan turut sama terhibur dengan produksi ini apabila persembahan bermula pada 8 Februari.

OlaBola The Musical memukai audiens seperti mereka berada di dalam suasana Stadium Merdeka 1980 semasa perlawanan kelayakan Olimpik yang menarik, dikelilingi oleh 180 darjah kandungan visual yang disalurkan menerusi paparan LED yang besar, pemetaan lantai digital, visual animasi, pencahayaan terkini dan suasana stadium yang riuh-rendah di dalam bunyi sekeliling 360 darjah. Kebanyakan ilustrasi yang dipaparkan pada pelbagai layar adalah dilukis tangan secara grahic novel dan bukan menggunakan latar belakang gambar sebenar yang biasa diguna oleh kebanyakan produksi. Lukisan 2D dicipta bagi kesan simulasi dan model 3D digunakan untuk animasi realistik.

Danny Hoo, Penerbit Kesan Khas Visual OlaBola The Musical, telah berkhidmat dengan Enfiniti di dalam pelbagai projek sejak 12 tahun lepas. Beliau dikenali sebagai individu yang pertama memperkenalkan paparan visual pada musim kedua Puteri Gunung Ledang The Musical. “OlaBola The Musical adalah produksi teater muzikal pertama menggunakan teknologi canggih seumpamanya. Enfiniti telah melabur di dalam 13 projektor canggih yang memiliki pelbagai lumens (kecerahan) dan empat paparan besar, berukuran antara 12 meter hingga 15 meter dari segi saiz untuk meningkatkan keseluruhan pengalaman penonton. Kami juga teah menggunakan beberapa pelayan media paling berkuasa oleh D3 Technologies dan kesan visal berkualiti tinggi untuk mengendalikan secara digital babak-babak berbeza dari Kopitiam hingga Stadium Merdeka,’’ kata Danny.

Astro merupakan Rakan Media Rasmi OlaBola The Musical. Lesen IP dimiliki oleh Penerbit Eksekutif Ola Bola, Astro Shaw, Golden Screen Cinemas dan Multimedia Entertainment untuk adaptasi muzikal OlaBola.

Tiara Jacquelina and the leading cast(1)

Henry Tan, Ketua Pegawai Kandungan dan Konsumer Kumpulan Astro berkata, “OlaBola adalah cerita mengenai kita: sebuah negara, rakyatnya dan nilai-nilai yang dimilikinya. Ia adalah suatu peringatan bahawa kunci kepada kekuatan membangunkan negara terletak pada kerja berpasukan melangkaui pelbagai budaya. Astro juga bangga bekerjasama dengan rakan perniagaan yang berfikiran sama yang berkongsi nilai serupa dalam menyatupadukan rakyat Malaysia dan kami mengalu-alukan lebih banyak perkongsian seumpamanya.’’

Tiket-tiket bagi OlaBola The Musical berharga bermula daripada RM50 dan boleh diperoleh secara pembelian dari laman web. Berikut adalah promosi semasa:

1. Pemegang kad CIMB layak untuk membeli semua kategori tiket pada harga diskaun 40%. Diskaun ini terpakai kepada 3000 tiket pertama yang dibeli. Promosi ini adalah berasaskan siapa cepat dia dapat.

2. Pelanggan Celcom layak untuk membeli semua kategori tiket pada harga diskaun 20%. Diskaun ini terpakai untuk 500 tiket pertama dibeli. Promosi ini adalah berasaskan siapa cepat dia dapat.

Untuk maklumat lanjut dan butiran penuh mengenai tiket, sila lawat laman web www.olabolamusical.com. Untuk perkembangan terkini, sila ikuti Facebook Enfiniti (https://www.facebook.com/EnfinitiMY/) dan Instagram (https://www.instagram.com/enfinitimy/).

Komen via Facebook

Komen

Sinopsis Muzikal OlaBola di Istana Budaya

Muzikal OlaBola adalah kisah yang berlatarkan tahun 1980 ketika waktu ekonomi bergelora, tentang sekumpulan pemain bola sepak yang menghadapi kekalahan memalukan kerana ketidaksefahaman. Isu peribadi membuat mereka lemah menghadapi tekanan manakala pasukan mereka mula retak.

Mereka hanya mempunyai satu peluang untuk mencapai kegemilangan antarabangsa, dan pasukan berbilang budaya ini perlu menyelami diri untuk mengatasi dugaan dan bersatu demi negara. Tapi tanpa mereka ketahui, ujian terbesar meraka bakal mendatang, satu ujian yang akan membina atau menghancurkan semangat juang mereka berserta harapan dan aspirasi negara.

[L-R] Lim Jian Wen, Luqman Hafidz, Iedil Putra, Brian Chan. Abimanyu Misilamani, Kai Chalmers

Satu pengajaran hebat dari masa lampau dan satu perutusan penuh harapan buat masa depan, OlaBola adalah sebuah kisah fiksyen berdasarkan peristiwa benar, yang menjemput kita untuk meraikan perbezaan dan bersatu sebagai sebuah negara dengan matlamat yang sama. Perjalanan kalah menjadi menang ini mengingatkan kita bahawa terdapat keindahan dalam kepelbagaian dan kekuatan dalam perpaduan. Kita mungkin akan mendapat ilham untuk terus bertahan dan berjuang demi impian di dalam negara kita yang cukup permai, Malaysia.

Muzikal OlaBola akan dipersembahkan dalam bentuk rap dan hip-hop, dengan kerjasama kali pertama antara komposer dan penulis lirik Mia Palencia bersama penyanyi rap dan penulis lirik, Altimet, dua artis besar yang banyak memenangi anugerah dalam bidang masing-masing.

Saksikan penampilan julung kalinya Tiara Jacquelina sebagai Pengarah dalam Muzikal OlaBola. Produksi Tiara terkenal kerana menetapkan tanda aras baharu dan meningkatkan tahap industri teater tempatan, namun antara cabaran paling hebat buat beliau adalah untuk mencipta dan mengolah semula pengalaman ketika di stadium bola sepak yang dipenuhi 50,000 untuk dibawa ke atas pentas.

Mari saksikan salah satu kisah paling berinspirasi, dipersembahkan dalam pengalaman menarik, penuh tenaga dan dinamik di Istana Budaya pada Februari 2018!

Komen via Facebook

Komen

Peraduan Menang Tiket Teater OlaBola The Musical

Salam semua, seperti mana yang Budiey war-warkan di laman sosial Twitter, Fanpage Budiey.com dan Instagram sebelum ini, Budiey dengan kerjasama Enfiniti Productions mahu memberikan sepasang tiket untuk 10 orang pembaca setia blog ini di mana pemenang peraduan ini akan menonton persembahan istimewa pada 7 Februari 2018 di Istana Budaya.

Bermakna dengan Budiey sekarang ini, ada 20 keping tiket kesemuanya khas akan diberikan kepada pembaca dan Budieyators kat luar sana yang sangat berminat untuk menonton teater ini. Haaa…. mahu tak? Mahu tak?

Kalau anda mahu, jom sertai peraduan ini. Budiey kira senang je nak join peraduan ni. Tak susah sangatlah.

[L-R] Lim Jian Wen, Luqman Hafidz, Iedil Putra, Brian Chan. Abimanyu Misilamani, Kai Chalmers

Istimewanya Teater OlaBola The Musical

Teater yang berlatar belakangkan kisah hidup pemain bola sepak ini akan mula dipersembahkan pada malam pembukaan perdana muzikal iaitu pada 8 Februari dan pementasannya akan berlangsung sehingga 11 Mac 2018.

Enfiniti telah mengumumkan Luqman Hafidz, Lim Jian Wen, Brian Chan, Abimanyu Masilamani, Kai Chalmers dan penyanyi rap Altimet sebagai barisan utama muzikal ini; dan mereka telah pun tampil membuat persembahan secara langsung single radio pertama Muzikal OlaBola bertajuk “Luar Biasa” di pentas rancangan realiti popular Astro Ria, Akademi Fantasia Megastar pada 8 Oktober lalu.

Turut menyertai barisan bintang-bintang ini adalah Iedil Putra sebagai Rahman dan Melissa Ong sebagai Chow Mei Ling. Juga termasuk pelakon dan penari Emma Toh dan pemenang Miss World Malaysia 2015, Brynn Zalina Lovett, serta kumpulan tarian jalanan yang banyak memenangi anugerah, Giller Battle Crew yang terdiri daripada tiga beradik yang berasal dari Sabah – Khenobu, Weskarnain dan “Juicy” Mohd Yasin serta penari-penari hip hop terkenal Budak Joget, yang diketuai oleh Pembantu Jurureka Tari Muzikal OlaBola, Fuzz Wayne.

Pelakon Iedil Putra yang berkecimpung dalam dunia lakonan sejak 2011, telah memegang watak utama di dalam pelbagai filem popular seperti Ngorat, Terbaik dari Langit dan Interchange. Dengan pengalaman selama dua dekad dalam bidang seni persembahan, pelakon yang dilatih oleh Tunas Budaya ini telah mengembangkan sayapnya dalam industri hiburan baik di depan atau di belakang tabir. Beliau juga merupakan salah seorang ahli kumpulan sketsa komedi yang banyak memenangi anugerah, Projek Disko Baldi. Bakat Iedil lebih terserlah ketika membawa watak Sukardi dalam pementasan Muzikal P.Ramlee Musim ke-3.

Melissa Ong merupakan seorang penghibur dan personaliti TV. Mula dikenali sebagai hos rancangan TV Tong Tong’s Wonderland di Astro XTY. Beliau yang bermula sebagai penari balet seawal umur 3 tahun, dan mengembangkan bakatnya ke genre tarian lain seperti tarian moden dan tradisional, tarian Latin, hip hop, tarian gelek, tarian jazz dan tarian broadway. Melissa juga telah berjaya bergelar penyanyi apabila beliau muncul dengan EP single bersama kugiran wanita Previous.

TIARA JACQUELINA MELATIH BARISAN WIRA

Tiara Jacquelina, pengasas Kumpulan Enfiniti dan Pengarah Muzikal OlaBola berkata,

“Kami amat kagum dengan jumlah bakat-bakat dari dalam dan luar Malaysia yang hadir ke ujibakat kami, pada bulan Ogos yang lalu. Lebih 300 orang telah hadir, dan ujibakat kami berlangsung sehingga lewat tengah malam! 100 orang telah disaring dipanggil semula, di mana mereka perlu diujibakat sekali lagi, dan akhirnya kami memilih 40 yang terbaik. Bagi saya, ini memang barisan yang diimpikan. Mereka pasti akan memukau penonton melalui persembahan mereka Februari akan datang. “

“Dengan barisan yang turut menampilkan pelakon pentas mantap seperti sahabat lama kami, Iedil, dua pelakon asal filem OlaBola yakni Luqman dan Jian Wen, bakat baru penuh potensi seperti Brian, Abimanyu dan Kai serta penyanyi dan penulis lirik Altimet dengan penampilan pertamanya dalam pentas muzikal; kami mempunyai bakat dari pelbagai bidang seni persembahan, kini bekerjasama untuk menghidupkan semangat dan mesej OlaBola.

“Ia sememangnya sebuah fakta seluruh dunia, bahawa seni persembahan hanya mampu maju dan berkembang dengan kerjasama dan sokongan sektor swasta, kerajaan dan industri seni sendiri. Kerajaan telah melaksanakan sebuah inisiatif penting, iaitu penolakan cukai sehingga RM700,000 kepada semua syarikat yang mendukung Muzikal OlaBola. Ini bertujuan untuk menggalakkan agar lebih banyak syarikat supaya menyokong produksi seni persembahan tempatan.

“Hari ini, kami ingin menunjukkan penghargaan di atas penyertaan CIMB dalam Muzikal OlaBola. Ini adalah contoh hebat bagaimana sektor swasta telah tampil dan membantu jadikan impian kami tercapai iaitu untuk membawa seni persembahan Malaysia ke tahap lebih tinggi, sekaligus melangkaui batasan dan mencipta tanda aras baharu bukan saja di negara ini tapi moga-moga di rantau ASEAN juga.

“Dalam filem OlaBola, rakyat Malaysia daripada pelbagai latar belakang bersatu untuk untuk menyokong pasukan bola sepak kebangsaan dalam perjalanan mereka ke Olimpik. Hari ini, dengan semangat yang sama, kami menggabungkan individu-individu paling berbakat daripada pelbagai komuniti seni persembahan, daripada filem, teater, muzik, Youtube, rap, hip hop, penari breakdance malahan pelakon cilik dan seorang ratu cantik dalam persembahan kami. Semuanya bersatu untuk persembahan paling hebat yang pernah ditonton rakyat Malaysia.

“Keluarga berbilang bangsa Muzikal OlaBola terdiri daripada kaum Melayu, Cina, India, juga dari Sabah dan Sarawak. Kami telah bekerja bersama sejak bulan Ramadhan lagi, dalam bengkel adegan, dialog, lagu, bola sepak, tarian dan kami juga bermain futsal bersama!

“Lebih 300 orang menyertai ujibakat pada bulan Ogos, dan kami memanggil semula senarai pendek pelakon sebanyak dua kali, hinggalah kami mendapat 40 yang terakhir dalam barisan pelakon kami.

“Bagi saya, ini barisan yang diimpi-impikan – kami mempunyai pelakon teater yang mantap seperti Brian Chan, Abimanyu Masilamani, Kai Chalmers, artis rakaman Melissa Ong dan pelakon pentas dan filem Iedil Putra, dan dua daripada pelakon asal filem OlaBola, Luqman Hafidz dan Jian Wen. Tambahan lagi, kami ada bintang rap, Altimet dalam peranan pentas pertamanya!

“Saya telah berkerja dengan Brian, Abi dan Kai dalam projek lain sebelum ini, dan saya telah memerhatikan etika kerja mereka selama beberapa tahun. Jiwa muda, ketekunan dan keinginan mereka untuk berjaya mengingatkan saya ketika saya bermula dahulu, dan mereka mempunyai sikap kerja yang betul, layak untuk mendapat pendedahan besar.

“Luqman dan Ah Chai ‘Wen’ pula, saya hargai usaha mereka untuk menyertai beberapa pusingan ujibakat bersama pelakon lain. Ketika bengkel skrip kedua, dan kami sedang memuktamadkan skrip serta pelakon, saya kata pada Luqman dia perlu betul-betul ‘jual’ kepada saya kebolehannya demi membawa lagu rap epik yang ditulis Altimet untuk salah satu adegan Ali, dan dia boleh bawa watak “budak nakal” Ali. Keesokan harinya, dia datang dengan plaster di bawah mata kanannya. Seperti penyanyi rap Nelly. Saya terpaksa menahan ketawa setiap kali melihat aksi dia. Apa pun, saya harus nyatakan betapa saya suka dedikasi Luqman sebagai seorang pelakon, walaupun sudah terkenal dengan watak Ali di dalam filem asal, namun dia tetap merendah diri dan mahu belajar untuk memperbaiki diri.

“Wen benar-benar menjiwai watak Ah Chai dan dia memang baik hati. Dia bawa kegembiraan ke dalam bilik latihan. Dia sentiasa meyakinkan saya dia akan beri yang terbaik, dan memang dia berikan yang terbaik.

“Kerana persembahan ini berlatarkan rap dan hip-hop, kami juga mempunyai penari hip-hop hebat, krew tarian Budak Joget, Kalai, Fahi dan Pembantu Jurureka Tari kami Fuzz Wayne. Mewakili komuniti penari breakdance di Malaysia, Khenobu, Juicy dan Wes, yang merupakan juara breakdance antarabangsa daripada Giller Battle Crew.

“Mereka akan mempesonakan penonton apabila anda memyaksikan persembahan mereka Februari nanti. “

OLABOLA THE MUSICAL

MENYATUKAN BOLA SEPAK, TARIAN JALANAN DAN TEATER

Muzikal OlaBola adalah merupakan muzikal epik rap dan hip-hop pertama di Malaysia, cukup segar dan berbeza daripada produksi Malaysia yang lain. Selain ikon rap Altimet di dalam pasukan kreatif kami, OlaBola The Musical menjanjikan koreografi mahir dan persembahan Giller Battle Crew (pemenang Showdown The Series 2012) dan krew tarian hip-hop serta pemenang anugerah antarabangsa, Budak Joget, yang akan membuat anda terkesima!

“Penari breakdance sebelum ini hanya boleh bermimpi untuk buat persembahan di Istana Budaya. Hari ini, salah satu impian seumur hidup saya akan jadi kenyataan. Bagi pihak komuniti penari breakdance, saya ingin ucapkan seikhlas terima kasih kepada Tiara kerana membuka peluang kepada kami untuk persembahkan kesenian kami di pentas Istana Budaya. Kami tidak sabar untuk menunjukkan reka tari terbaik kami dan tunjukkan kebolehan kami kepada negara,” kata juara dua kali pertandingan Red Bull BC One di Malaysia dan Jepun, Khenobu.

“Buat sekian lama, hip-hop telah menjadi gaya hidup saya dan kini diberi peluang menjadi sebahagian daripada Muzikal Olabola adalah satu penghargaan. Saya cukup teruja untuk memberikan sehabis baik untuk produksi ini dan saya tidak sabar untuk bekerjasama dengan Jurureka Tari Azwa, Pengarah Pergerakan Stephen dan juga barisan pelakon yang berbilang serta hebat,” kata Pembantu Jurureka Tari Muhammad Fazrin yang juga dikenali sebagai Fuzz Wayne.

Untuk maklumat lanjut dan maklumat penuh tiket, layari laman web di www.olabolamusical.com. Untuk berita terbaru, ikuti laman Facebook Enfiniti (https://www.facebook.com/EnfinitiMY/) dan Instagram (https://www.instagram.com/enfinitimy/).

Break a leg untuk semua pelakon dan team teater ini.

Cara Untuk Menyertai Peraduan Ini:

Tak susah dan tak senang. Sebab apa yang anda perlu buat ialah:

Jawab soalan mudah ini:

  1. What decade is OlaBola The Musical set in?
  2. Kemudian, lengkapkan slogan berikut: Saya mahu menonton persembahan Teater OlaBola The Musical kerana…

Sertakan juga maklumat peribadi:

Nama:

Twitter:

Alamat surat menyurat:

Email:

Nombor telefon:

Hantarkan jawapan anda kepada:

dengan tajuk email: Peraduan Menang Tiket Teater OlaBola The Musical

Tarikh tutup peraduan:

6 Februari 2018

Pemenang akan dihubungi oleh Budiey melalui email & Twitter.

Peringatan: Sila tulis tajuk emel anda dengan betul ya. Kalau salah tajuk emel ni, nanti Budiey tak dapat kasi sebab takde dalam list carian kat emel. Orait?

Terima kasih kepada Enfiniti dan pembaca Sensasi Selebriti yang sentiasa memberikan sokongan. Bertemu lagi di peraduan dan kuiz yang akan datang.

Jangan lupa untuk menonton teater ini di Istana Budaya.

Jangan lupa follow Budiey di Twitter (@budiey) and ‘Like’ Facebook page Budiey Dot Com untuk mengetahui ulasan filem dan berita terkini tentang dunia hiburan.

Komen via Facebook

Komen

Pementasan Teater JANDA SETINGGAN di ASWARA

Dalam usaha memperkukuhkan kesenian teater untuk tatapan generasi akan datang dengan bangganya KELAB TEATER dengan kerjasama FAKULTI TEATER ASWARA mempersembahkan sebuah pementasan teater “JANDA SETINGGAN” arahan Ewan Fauzi Maklumat pementasan seperti berikut :

PEMENTASAN TEATER JANDA SETINGGAN

Tarikh : 28 & 29 Oktober 2016

Masa : 3.00 Petang & 8.30 Malam

Tempat : Studio Blackbox, ASWARA

14725588_1322614161114435_6590103874469706287_n

Pementasan ini merupakan hasil kerja kreatif dan kolaborasi di antara 2 pihak iaitu Kelab Fakulti Teater dan Fakulti Teater, ASWARA dalam memperkenalkan sebuah penghasilan karya baharu dibawah pengarahan Saudara Ewan Fauzi dalam memelihara dan memulihara karya industri tempatan.

Karya ini merupakan diadaptasi menerusi sebuah drama pentas yang dibintangi Sherry Al-Hadad dan juga pelakon yang lain, akan tetapi pada kali ini ia dipentaskan dalam sebuah pementasan berbentuk teater yang diterajui oleh barisan pelakon seperti Zera Hariz, Fatimah Azahari, Dayang Norinah, Hakim Halim, Fahezul Azri, Ahmad Amim dan Azrul Amri.

Dengan bergenrekan “Eksperimen”, teater ini mengisahkan seorang janda yang telah berkali-kali dikecewakan oleh lelaki dalam hidupnya. Lelaki Muda, Lelaki Tua, Lelaki Duda dan Lelaki Kaya.

Mereka ini telah membawa kepada kehidupan janda ini semakin sukar dan telah menyebabkan juga dirinya semakin matang dalam kehidupan. Si janda ini tadi perlu menghadapi Tuhan dan dibebankan dosa yang lepas dan menghadapi masa-masa terakhir dalam kehidupannya. Disamping itu juga, kelainan yang cuba ditampikan menerusi pementasan ini adalah denngan mengetengahkan konsep seakan-akan dramatari didalam persembahan teater ini. Dimana dibeberapa babak pelakon akan menari untuk digantikan dengan dialog dan simbolik pada babak berkenaan.

Pastinya karya ini dipentaskan adalah bertujuan memberi peluang kepada penggiat teater mempamerkan kemantapan persembahan dari aspek lakonan, tarian dan nyanyian dalam satu persembahan. melahirkan pelakon pentas yang berkualiti dengan mempunyai kreabiliti sebagai pelakon, penari dan penyanyi. secara tidak langsung ia telah melahirkan penghibur yang serba boleh dan berkualiti dimasa akan datang.

14581557_1322617547780763_7003284841724073132_n

Komen via Facebook

Komen

Pementasan MAK YONG TITIS SAKTI Karya William Shakespeare di KLpac

Buat pertama kalinya The Actors Studio, Seni Teater Rakyat akan membawa kemunculan semula pementasan Mak Yong Titis Sakti yang bakal berlangsung pada 27 Januari hingga 4 Febuari 2018, bertempat di Pentas Seni, Kuala Lumpur Performing Arts Centre (Klpac).

Ketika dipentaskan pada tahun 2009, tiada siapa membayangkan bagaimana dua dunia dengan era yang berbeza disatukan dengan begitu indah sekali. Pementasan Mak Yong ini berdasarkan karya komedi romantis William Shakespeare, dengan naskhahnya A Midsummer Night’s Dream arahan Norzizi Zulkifli.

Mak Yong Titis Sakti

MAK YONG TERUS BERNYAWA

Sejak itu, pementasan Mak Yong Titis Sakti telah melangkah lebih jauh. Mak Yong Titis Sakti ini adalah satu-satunya karya dari Malaysia yang tersenarai dalam himpunan arkib Shakespeare yang berpusat di Singapura (Asian Shakespeare Intercultural Archive – A-S-I-A). Mak Yong Titis Sakti juga telah mendapat perhatian di Universiti Nasional Singapura di mana muncul sebagai salah satu silibus kuliah Intercultural Theatre di universiti tersebut, serta banyak diperbincangkan dalam penerbitan jurnal akademik Routledge Teater Asia.

Norzizi kemudiannya mengarahkan teater Medea (2010) dan Usikan Rebab (2012) serta memenangi Anugerah Pengarah Terbaik di Anugerah Seni BOH Cameronian 2013. Beliau kemudiannya melanjutkan pengajiannya ke University of Wollongong, Australia pada 2012 selepas tamat pengajian sarjana MFA dalam bidang pengarahan teater dari Universiti Middlesex, London.

Mak Yong Titis Sakti

Nantikan kepulangan Mak Yong Titis Sakti

Sekembalinya beliau ke tanah air dengan segulung ijazah kedoktoran, Norzizi bersedia untuk terus membuat eksplorasi dengan percubaan berani beliau. Pada awal 2017, Norzizi telah mengarahkan teater Throne of Thorns yang melibatkan pelakon dari Australia mempersembahkan teater kontemporari intercultural yang mengadunkan teknik persembahan dari teater tradisional Melayu dengan naskhah Shakespeare, The Tempest. Kini, Norzizi bersedia untuk meninjau kembali karyanya pada 2009, Mak Yong Titis Sakti dan beliau tetap mendapat sokongan kuat daripada kesemua ahlinya yang terdiri daripada Pereka Tari Zamzuriah Zahari, Pengarah Muzik Kamrul Hussin, Pereka Set Bayu Utomo Radjikin dan Pereka Kostum Nur Afifi Mohamed Taib.

Barisan pelakon asal Mak Yong Titis Sakti yang bakal beraksi termasuklah Zamzuriah Zahari, Asrulfaizal Kamaruzaman, Rosdeen Suboh, Shahanaros Shahruddin, Elza Irdalynna, Mohd Kamarulzaman Taib (Che Kem) serta Siti Farrah Abdullah. Turut menjayakan beberapa pelakon baru termasuk pelakon terkenal Mardiana Alwi, Ezdianie Hayatie Omar, Safia Hanifah, Putri Hanan Shahidah serta lima penari dan dua belas pemuzik dan vokalis.

Berlatar belakangkan suasana mistik hutan yang dihuni pari-pari dan makhluk dari kayangan, Mak Yong Titis Sakti menceritakan kisah tentang tiga jenis cinta iaitu cinta yang sempurna, cinta terlarang dan cinta yang tak berbalas. Keasyikan ini di sulami dengan dendangan muzik, tarian serta elemen komedi di dalamnya, sudah pasti menghiburkan, apatah bagi mereka yang tidak pernah mengenal Mak Yong.

Kita tidak selalu berpeluang menonton persembahan tradisional yang tertua dan yang hampir pupus. Teater tradisional Mak Yong juga telah diiktiraf sebagai Warisan Tidak Ketara UNESCO pada tahun 2005. Maka kerana itu, Mak Yong Titis Sakti haruslah di tonton apatah lagi ianya adalah persembahan pembuka tirai acara sambutan ulang tahun The Actors Studio yang ke-30 pada 2019 nanti.

Mak Yong Titis Sakti

Mak Yong Titis Sakti

Mak Yong Titis Sakti

Tajuk
Mak Yong Titis Sakti

Persembahan
The Actors Studio Seni Teater Rakyat

Sinopsis Mak Yong Titis Sakti

Apakah yang terjadi apabila sebuah karya klasik yang ditulis oleh dramawan Inggeris, diceritakan semula dalam bentuk seni teater tradisional tertua dari Malaysia?

The Actors Studio Seni, Teater Rakyat akan membawakan semula pementasan Mak Yong Titis Sakti, berdasarkan karya Shakespeare’s A Midsummer Night’s Dream di bawah arahan Norzizi Zulkifli.

Dengan berlatar belakangkan mistik hutan yang mempesona, kisah Mak Yong Titis Sakti berlegar antara tiga jenis cinta – cinta yang sempurna, cinta terlarang dan cinta yang tak berbalas. Di tambah pula nyanyian dan tarian serta elemen komedi, sudah pastinya menghiburkan apatah bagi mereka yang tidak pernah mengenal Mak Yong.

(persembahan dalam versi bahasa Malaysia dengan sarikata adegan-demi-adegan dalam bahasa Inggeris)

Kumpulan Kreatif
Penerbit Eksekutif: Dato’ Faridah Merican Pengarah Artistic: Joe Hasham OAM Pengarah: Norzizi Zulkifli
Pereka Tari: Zamzuriah Zahari
Pengarah Muzik: Kamrul Hussin
Pereka Set : Bayu Utomo Radjikin
Pereka Kostum: Nur Afifi Mohamed Taib

Pelakon
Mardiana Alwi (Raja Besar / Pak Yong Tua)
Ezdianie Hayatie Omar (Puteri Indah Permata / Mak Yong)
Zamzuriah Zahari (Raja Dewa Kayangan / Pak Yong Muda)
Asrulfaizal Kamaruzaman (Peran Tua)
Rosdeen Suboh (Peran Muda)
Shahanaros Shahruddin (Cempaka Sari)
Safia Hanifah (Iskandar Muda)
Putri Hanan Shahidah (Seri Laksana)
Elza Irdalynna (Indera Putera)
Mohd Kamarulzaman Taib aka Che Kem (Memanda Bijaksana)
Siti Farrah Abdullah (Bunga Kasih Sakti)

Tarikh/Masa
27 Jan, 1 – 3 Feb 2018 @ 8.30pm 28 Jan, 4 Feb @ 3pm

Tempat
Pentas 1, The Kuala Lumpur Performing Arts Centre (klpac) Sentul Park, Jalan Strachan

Off Jalan Sultan Azlan Shah 51100 Kuala Lumpur

Tiket
RM80 / RM60 / RM40 (concession)

Box Office
Call 03 4047 9000 (klpac) or 03 7880 7999 (Ticket Pro) Walk in to klpac box office or any Ticket Pro outlets Buy online via www.ticketpro.com.my

Laman Sesawang
www.klpac.org

Mak Yong Titis Sakti

Mak Yong Titis Sakti

Mak Yong Titis Sakti

Mak Yong Titis Sakti

Komen via Facebook

Komen

Ini Yang Anda Perlu Tahu Tentang CINTA PANDANG PERTAMA THE MUSICAL

Selebriti yang bergelar pelajar jurusan ijazah Sarjana Pengurusan Industri Kreatif (BCIM) di Universiti Utara Malaysia (UUM) bakal menjayakan pementasan muzikal Cinta Pandang Pertama The Musical di Sintok, Kedah pada 11 Disember 2017.

Mereka terdiri daripada Pekin Ibrahim, Fattah Amin, Tomok, Aril, Zahid, Haziq, Maulana, Akma Abdullah, Layka dan Amir Syazwan. Turut terlibat adalah Ashraf Asimudin (Achap- Pretty Ugly) , Azran Hamzah (Ayie/Awe – The Quest), Ammar Habib (Drama Band) , Amir Ali (pemain flute) serta Kautsar Mat Sin (Alam Band) selaku pengarah muzik.

Budiey juga akan berada di UUM Sintok untuk buat liputan. Jadi, kepada anda yang sedia nak datang menonton… jumpa di sana okay?

CINTA PANDANG PERTAMA THE MUSICAL

Pementasan muzikal Cinta Pandang Pertama yang diarahkan Raja Mukhriz ini adalah projek khas melibatkan 38 orang pelajar-pelajar BCIM/UUM Kuala Lumpur bagi semester kelima bersempena majlis penyampaian Anugerah Dekan yang diberikan kepada mereka yang layak menerimanya.

Berkisar tentang Cinta dan Persahabatan, Cinta Pandang Pertama The Musical menggarapkan kisah-kisah mencuit hati di kalangan pelajar-pelajar BCIM/UUM Kuala Lumpur ini sewaktu kali pertama menjejakkan kaki ke universiti terutama apabila melihat rakan seperjuangan sama dan sudah lama dikenali di dalam industri seni turut menyertai jurusan ijazah yang sama.

Kisah mencuit hati ini turut diselangi dengan beberapa konflik yang melibatkan perbezaan ideologi dan pendapat serta ketegangan yang berlaku di antara pelajar muzik dan filem.

Namun akhirnya proses adaptasi, perasaan sense of belonging serta serta rasa cinta dan sayang yang penuh mendalam terhadap UUM telah berjaya menyatukan mereka sehingga wujudnya motto Respect Differences, Find Similarities.

Kehidupan sebagai pelajar universiti yang berpaksikan pengalaman sebenar mereka ini disampaikan dalam bentuk dialog dan lagu yang berkait rapat dengan penceritaan pementasan muzikal ini.

Antara lagu yang bakal disampaikan pelajar-pelajar BCIM/UUM di dalam pementasan muzikal ini adalah Coba (Amir SYazwan), medley Cek Mek Molek & Pencuri Hati (Zahid), 1234u (Fattah Amin), Berlari (Tomok), Aku Yang Sebenar (Aril), medley Gelisah & Dikau Sumber Ilhamku (Haziq) serta Kuch Kuch Hota Hai (Akma)

Cinta Pertama The Musical dianjurkan pelajar-pelajar BCIM/UUM Kuala Lumpur yang berada di bawah kelolaan Idzwan Yacob dan disokong sepenuhnya oleh UUM. Naib Canselor, Prof Dato’ Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak adalah tetamu kehormat pada malam itu.

Bakal dipentaskan di Dewan Muadzam Shah di Sintok Kedah pada 11 Disember 2017 ini, Cinta Pertama The Musical turut dibuka kepada orang luar. Bayaran yang dikenakan hanyalah sebanyak RM5 sahaja.

CINTA PANDANG PERTAMA THE MUSICAL

CINTA PANDANG PERTAMA THE MUSICAL

Komen via Facebook

Komen